Verschillen tussen een eenmanszaak, bv en stichting/vereniging

Zoals eerder gezegd, moet je verplicht een boekhouding bijhouden als je een onderneming hebt. Dit geldt trouwens voor iedere rechtsvorm. 

Diverse rechtsvormen

De basis van je boekhouding is dus in principe voor een eenmanszaak en bv gelijk. Er zijn wel verschillen in bijvoorbeeld aansprakelijkheid en de oprichting van een bv of eenmanszaak. Hier gaan we in de cursus niet verder op in.

Stichting

Als stichting heb je vaak te maken met donateurs en andere giften. Dan is het belangrijk dat je je donateursadministratie goed bijhoudt. Ook kan het zijn dat je btw-aangifte moet doen als stichting. Zoek dus goed uit of jouw stichting helemaal vrijgesteld is van btw, of dat je voor een aantal onderdelen (of voor heel je stichting) wel btw moet afdragen. Daarbij is een goede boekhouding weer erg belangrijk, want dan kun je per onderdeel aangeven of je vrijgesteld bent van btw, zodat je btw-aangifte altijd klopt.

Vereniging

Als vereniging heb je te maken met leden, die in veel gevallen contributie betalen. Dan is het belangrijk om je ledenadministratie op orde te hebben. Ook moet je als vereniging een begroting maken, die je presenteert tijdens de algemene ledenvergadering. Die begroting kun je alleen maken als je administratie klopt. Als vereniging heb je vaak met btw te maken. Als je bijvoorbeeld een kantine hebt (en daar inkomsten uithaalt) moet je dit opgeven bij je btw-aangifte.

Boekhouden voor iedere onderneming, stichting of vereniging

Gelukkig kun je je boekhouding voor je eenmanszaak, bv én stichting of vereniging gemakkelijk bijhouden in e-Boekhouden.nl. Dan weet je zeker dat alles overzichtelijk in één boekhouding staat.

Boekhouding stichting en vereniging in de cursus

We gaan ons in de rest van de cursus vooral richten op de boekhouding van een onderneming. Deze is voor een groot deel dus hetzelfde als die van een stichting of vereniging. Als er iets afwijkt op een bepaald punt, zullen we dat op dat moment duidelijk aangeven.