Contant

Kennisbank » Contant

Synoniemen: geld, cash, chartaal geld, baar geld

Contant geld bestaat uit bankbiljetten en/of munten.

contant

Wat is contant geld?

Als we het hebben over contant geld, dan hebben we het over tastbare bankbiljetten en/of munten. Deze manier van betalen is al eeuwenoud. Tegenwoordig is contact geld nog steeds het standaard betaalmiddel.

Blijft contant geld bestaan in de toekomst?

De wereld blijft zich constant vernieuwen en ontwikkelen. Zo digitale betalingen steeds populairder. Maar wat doet dat voor het tastbare contante geld? Natuurlijk kan niemand de toekomst voorspellen. Maar wel zien we dat contante betalingen veel voordelen bieden die met digitale betalingen nog achterwege blijven.

Wat zijn de voordelen van contant geld?

Contant geld heeft een aantal voordelen:

 

  • Er komt er geen derde partij bij kijken zoals apparatuur of een internettoegang. Contant geld is hierdoor erg toegankelijk voor bijvoorbeeld ouderen of lagere-inkomensgroepen.
  • Contant geld is erg betrouwbaar. Als een bank een pinstoring heeft of een betalingssysteem plat ligt, loop je geld mis. Niet als je contant geld gebruikt.
  • Betaling middels contant geld is snel afgerond. Je hebt onmiddellijk het geld in handen.
  • Contant geld over het algemeen vrij veilig. Er wordt veel gecontroleerd op de echtheid van bankbiljetten, waardoor vervalsing wordt voorkomen. Je hebt geen last van zaken als cybercriminaliteit bij contant geld en er is geen sprake van financieel risico.

Wat zijn de nadelen van contant geld?

Naast een hoop voordelen, heeft contant geld ook een aantal nadelen. Hieronder hebben we er een paar voor je uitgelicht:

 

  • Contant geld moet geteld worden en dit kan veel tijd kosten. Het geld moet daarnaast ook nog verwerkt worden in de administratie en afgestort worden bij de bank.
  • Wanneer je met contant geld werkt, bestaat er een kans op kasverschil. Dit risico is met tastbaar geld een stuk groter dan wanneer je bijvoorbeeld enkel werkt met banktransacties. Of het per ongeluk of opzettelijk gebeurd, het blijft vervelend en draagt niet bij aan het vertrouwen onder het personeel.
  • Je hoopt er niet op, maar het kan je overkomen: diefstal. Vaak is de buit voor de dief redelijk klein, maar de (emotionele) schade kan vaak hoog uitpakken.
  • Geld moet rollen toch? Doordat fysiek geld constant in beweging is, komt het met verschillende bacteriën in aanraking. Hierdoor is het niet altijd de meest hygiënische manier van betaling.