Wat is inboeken?

Het inboeken, of boeken, is het invoeren van een boekstuk in je boekhouding. Een boekstuk is een onderliggend document bij een boeking. Als je bijvoorbeeld een factuur ontvangt van je leverancier, dan ga je deze invoeren in je boekhouding. Je zet de gegevens (zoals de datum, het bedrag dat je moet betalen en de btw) in je boekhouding én je voegt de factuur als bewijs toe. Met het bijbehorende boekstuk bewijs je, als je een controle krijgt van de Belastingdienst, dat je ook daadwerkelijk die aankoop bij je leverancier hebt gedaan. Een boekstuk is dus het bewijs van je boeking. Het is daarom belangrijk dat je je boekstukken ook altijd in je boekhouding bewaart.

Er zijn verschillende soorten boekstukken. De belangrijkste zijn:

  • Facturen (ontvangen en verstuurd)
  • Bonnetjes
  • Bankafschriften
  • Kasboek (als je gebruikmaakt van contante betalingen)
e-Boekhouden.nl

Verschil tussen bonnetje en factuur

Het verschil tussen een bonnetje en een factuur is klein. Een factuur betaal je vaak achteraf, een bonnetje betaal je meestal meteen bij je aankoop. Een bonnetje krijg je bij bedrijven met een kassa, zoals winkeliers, tankstations, kappers, horeca etc. Je doet dan meestal als een particulier een aankoop. Je krijgt het bonnetje pas nadat je betaald hebt.

Als je als bedrijf een aankoop doet bij een ander bedrijf (bijvoorbeeld als je een website laat maken door een websitebouwer), krijg je normaal gesproken een factuur. Deze factuur betaal je vaak nadat je deze hebt ontvangen, al krijg je de factuur in sommige gevallen pas nadat je betaald hebt. Bijvoorbeeld wanneer je iets bestelt via een webshop. Dan betaal je de bestelling meteen en krijg je daarna pas de factuur.

Er zit ook een klein verschil in het invoeren van bonnetjes en facturen, dit gaan we zo laten zien. Bij het invoeren van je bankafschriften zet je de betalingen in je boekhouding.

Volgorde van boekstukken invoeren

Het is belangrijk bij het invoeren van je boekstukken dat je deze volgorde aanhoudt:

  1. Facturen
  2. Bankafschriften
  3. Bonnetjes

Je kunt namelijk pas de betalingen van de facturen invoeren, als de facturen zelf eerst zijn ingevoerd. We gaan nu beginnen met het maken van een factuur en het inboeken hiervan.