- Zo ver ben je in de cursus: 63%
Zaken doen met bedrijven in het buitenland
Is je klant of leverancier een bedrijf uit het buitenland, dan krijg je te maken met andere btw-regels dan als je zaken doet met Nederlandse bedrijven.
Btw bij zaken met bedrijven in het buitenland
Je hebt in hoofdstuk 3 geleerd hoe het met de Nederlandse btw zit. Daar hebben we een introductie gegeven hoe het zit als je zaken doet met het buitenland. Dit gaan we nu nog verder uitleggen. Er is een belangrijk verschil tussen bedrijven binnen en buiten de EU. We leggen nu eerst uit hoe het zit als je zaken doet met bedrijven binnen de EU.
Bedrijven binnen de EU
Op dit moment zijn er, naast Nederland, nog 26 landen lid van de Europese Unie (EU). Het zijn deze landen:
Tussen EU-landen is er vrij verkeer van goederen en diensten afgesproken. Daarom mogen er in de regel geen btw of importheffingen worden gerekend als er tussen deze landen handel is, want dat belemmert het vrije verkeer van goederen en diensten. Bij sommige EU-landen horen echter gebieden die niet deelnemen aan het vrije verkeer van goederen en diensten van de EU. Deze gebieden worden daarom voor de btw behandeld als niet-EU-landen. Zo zijn Aruba, Curaçao en Bonaire onderdeel van Nederland, maar horen zij niet bij de EU. En zo horen de Canarische Eilanden wel bij Spanje, maar niet bij de EU.
Op de website van de Belastingdienst vind je alle gebieden die bij de EU horen. Daar zie je bijvoorbeeld ook dat Noord-Ierland een aparte status heeft. Dat gebied hoort wel bij de EU als het om producten gaat, maar niet voor diensten. Check dus even goed of je klant of leverancier in de EU gevestigd is, of niet.
Btw en btw-aangifte
Als je zaken doet met een bedrijf uit een EU-land, dan reken je normaal gesproken geen btw aan deze klant. Als jij producten hebt gekocht van een leverancier uit bijvoorbeeld België, dan krijg je een factuur waar 0% btw op staat. Je moet namelijk Nederlandse btw betalen over de aankoop, maar krijgt deze ook direct terug via de voorbelasting. Onder aan de streep hoef je dus geen btw te betalen. Maar je moet deze aankopen goed in je boekhouding opnemen én de btw op de juiste plek aangeven in de btw-aangifte. Bij een aankoop vanuit een EU-land is dit 4b Verwervingen van goederen uit landen binnen de EU. Hetzelfde bedrag vul je dan ook in bij 5b Voorbelasting. Zo blijft er onder aan de streep € 0,00 btw over voor deze aankoop.
Gelukkig wordt dit in e-Boekhouden.nl automatisch voor je geregeld. Als jij de factuur van de aankoop invoert in je boekhouding, dan gaat dit hetzelfde als een factuur van een Nederlandse klant. Het enige verschil is dat je bij de btw-code nu Leveringen/diensten van binnen EU 0% aanklikt. Het systeem zet nu automatisch de btw bij 4b Verwervingen van goederen uit landen binnen de EU én bij 5b Voorbelasting.
Als jij producten of diensten verkoopt binnen de EU, dan verleg jij de btw naar je klant. Dit bedrijf doet dan in eigen land btw-aangifte zoals we net hebben uitgelegd. Je klant betaalt de btw, maar krijgt deze ook meteen terug via de voorbelasting. Jij als verkoper hoeft dan alleen in je btw-aangifte aan te geven dat je geleverd hebt binnen de EU. Deze leveringen vind je in de aangifte bij 3b. Het invoeren van de factuur gaat ook weer heel makkelijk. Je kiest dan, als je de factuur invoert (Factuur verstuurd dus) bij btw-code voor Goederen naar binnen EU 0%. De omzet wordt nu automatisch toegevoegd in je btw-aangifte bij 3b Leveringen naar landen binnen de EU. Bij omzetbelasting staat niks, want je hoeft geen btw af te dragen voor deze leveringen.
Als voorbeeld maken we nu even een factuur voor een klant in Roemenië. We hebben een elektrische fiets geleverd in Roemenië. Deze kost € 1.500,00.
Deze factuur voer je dan als volgt in:
- Ga in e-Boekhouden.nl naar Factureren > Facturen > Toevoegen
- Relatie: nieuwe relatie aanmaken via het plusje
- Datum: De datum van de factuur
- Omschrijving: Bijvoorbeeld Verkoop elektrische fiets [Klant]
- Factuurnummer: het nummer op de factuur
- Betalingstermijn: bijvoorbeeld 30 dagen
- Kies voor bedrag Excl btw
- Bedrag: 1500,00
- Btw-code: Goederen naar binnen de EU 0%
- Tegenrekening: Omzet 8000 elektrische fietsen
- Klik op Opslaan