Cursusoverzicht » Hoofdstuk 3: Belastingen » 3.1 Btw (omzetbelasting)

3.1 Btw (omzetbelasting)

De meeste ondernemers krijgen te maken met btw. Wat is btw, hoe doe je btw-aangifte en hoe verwerk je het in je boekhouding? Dat gaan we je nu leren.

Wat is btw?

Btw staat voor belasting over de toegevoegde waarde (dit begrip leggen we verderop nog uit) en wordt ook vaak omzetbelasting genoemd. Iedereen die een product koopt of een dienst afneemt, betaalt hierover btw. Als je een product verkoopt, of een dienst levert, dan moet je btw in rekening brengen. De meeste ondernemers moeten btw afdragen aan de Belastingdienst (sommigen zijn vrijgesteld van btw, dat leggen we verderop uit). Btw afdragen doe je via de btw-aangifte. Je bent dan, zoals dat heet, btw-plichtig en een ondernemer voor de btw.

Voor de btw maakt het niet uit of je een eenmanszaak, of bijvoorbeeld een bv, nv of maatschap hebt. Ook een stichting of vereniging kan verplicht zijn om btw-aangifte te doen. Check dus even goed als je een onderneming, stichting of vereniging start of je btw-plichtig bent, bijvoorbeeld op deze pagina van de Belastingdienst.

Vrijgesteld van btw

Sommige branches en beroepen zijn vrijgesteld van btw. Dit betekent dat je geen btw hoeft af te dragen. Op de website van de Belastingdienst kun je zien welke branches en activiteiten vrijgesteld zijn van btw.

Kleineondernemersregeling

Misschien heb je al ooit gehoord over de kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling betekent dat als je minder dan € 20.000,- aan omzet per jaar hebt, dat je dan geen btw hoeft te rekenen en geen btw-aangifte te doen. Je mag zelf kiezen of je gebruikmaakt van deze regeling. Als je verwacht de komende jaren niet boven die € 20.000,- aan omzet uit te komen, dan is deze regeling misschien interessant voor jou. Het nadeel van de regeling is wel, dat als je geen btw mag rekenen, je ook geen btw kunt terugvragen over de investeringen die je kunt doen (dit heet voorbelasting en leggen we dadelijk verder uit). Zoek daarom vooraf goed uit of de KOR zinvol voor jou is. Meer weten? Kijk dan deze video voor meer informatie:

Btw-tarieven

Als je product of dienst niet vrijgesteld is van btw, dan moet je dus btw rekenen. Er zijn in Nederland 3 btw-tarieven, of btw-percentages:

    • het algemene, hoge, btw-tarief van 21%,
    • het lage btw-tarief van 9%
    • het 0% btw-tarief.

Als je producten of diensten levert aan een land in de EU (buiten Nederland), dan reken je 0% btw. Maar ook als je bijvoorbeeld een bedrijf in de visvangst hebt. Kijk op de website van de Belastingdienst of je producten verkoopt met 0% btw of diensten levert waarvoor het 0%-tarief geldt.

Het 9%-tarief zit op bijvoorbeeld voedingsmiddelen en boeken. Als je twijfelt of er op het product of de dienst die je aanbiedt 9% btw zit, kijk je op de website van de Belastingdienst. Je vindt daar welke producten 9% btw hebben en welke diensten het 9% btw-tarief hebben.

Alle producten en diensten waar geen 0% of 9% btw op zit, vallen onder het hoge btw-tarief van 21%. De meeste ondernemers hebben daarom te maken met 21% btw.