- Je bent al een mooi eind op weg in de cursus: 18%
2.1 Facturen sturen en inboeken
Als ondernemer ben je (als je niet het kasstelsel gebruikt) verplicht om facturen te sturen als je producten of diensten hebt geleverd aan andere ondernemers. Maar ook als je producten of diensten hebt geleverd aan een stichting of vereniging. Als je hebt geleverd aan een particulier, is het in principe niet verplicht om een factuur te sturen. Hier zijn een paar uitzonderingen op, bijvoorbeeld als je een groothandel hebt die voor meer dan 80% aan bedrijven verkoopt, of als je een nieuwe auto verkoopt aan een particulier in een ander EU-land.
Op een factuur zet je wat je geleverd hebt en het bedrag dat je klant hiervoor moet betalen. Je vermeldt dus precies wat er verkocht is (producten of diensten) en voor welke prijs. Let op: er zijn een aantal zaken die je verplicht op je factuur moet zetten.
Wat moet er verplicht op een factuur staan?
Je moet van de Belastingdienst de volgende gegevens verplicht op je factuur zetten:
- De naam en het adres van jouw bedrijf
- Het KVK-nummer
- Het btw-identificatienummer
- De naam en het adres van je klant
- Het factuurnummer > dit moet een uniek en opvolgend nummer zijn. Dit betekent dat de nummers moeten oplopen. Je mag dus niet van factuurnummer 100020 terug naar 100010 gaan
- De factuurdatum
- De datum waarop de producten of diensten geleverd zijn
- Hoeveel en wat voor soort producten of diensten je hebt geleverd
- De prijs exclusief btw
- Het btw-tarief (percentage)
- Het btw-bedrag
- Als er vooruit wordt betaald: de datum van betaling (dus als deze anders is dan de factuurdatum)
- Als je klant een bedrijf is in het buitenland, binnen de EU, moet je ook nog het omzetbelastingnummer-nummer (ob-nummer, dit heette vroeger het btw-nummer) van je klant op de factuur zetten. Ook ben je verplicht om dit ob-nummer te controleren. Gelukkig worden deze nummers automatisch gecontroleerd in e-Boekhouden.nl. Zo weet je zeker dat je klant ook een geldig ob-nummer heeft.
Bankgegevens
Vergeet niet om ook je bankgegevens op de factuur te zetten. Er wordt vaak een betalingstermijn op de factuur gezet, bijvoorbeeld: Deze factuur graag betalen binnen 30 dagen op rekeningnummer [123456789].